Een boekhoudprogramma voor zelfstandig ondernemers of ZZP, wat kun je regelen?

Boekhouding is het systeem dat een bedrijf gebruikt om zijn financiële prestaties te meten. Sommigen noemen het zelfs een aparte taal die u kunt gebruiken om te communiceren en alle financiële activiteiten van een bepaald bedrijf te begrijpen. Transacties worden geregistreerd en ingedeeld in categorieën zoals verkopen, aankopen, activa en passiva. Dit helpt een bedrijf om de prestaties in het verleden, de huidige toestand en de toekomstige berekeningen te bepalen. Er zijn drie soorten jaarrekeningen die een boekhoudprogramma voor ZZP een idee geven van alles wat er geregeld moet worden.

Balans

Een balans is een momentopname van de middelen van een onderneming, of van haar verplichtingen en aandelen.

Resultatenrekening

Een winst- en verliesrekening is eigenlijk de uitsplitsing van de bedrijfsactiviteiten van een onderneming. Het geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de onderneming en het verschil tussen deze inkomsten en uitgaven om de inkomsten of het verlies over een periode weer te geven. Ze omvat enkel de opbrengst van de goederen en diensten.

Kasstroomoverzicht

Een kasstroomoverzicht geeft informatie over de in- en uitstroom van kasmiddelen van de onderneming over een bepaalde periode. In tegenstelling tot de resultatenrekening toont dit rapport enkel de kasverrichtingen.

  • Als u op zoek bent naar boekhoudsoftware, kunt u kiezen uit vele programma’s. QuickBooks is een van de meest populaire programma’s op de markt van vandaag. Het is eenvoudig in te stellen en te begrijpen door de gemiddelde persoon. Het kan worden geconfigureerd om zo complex of eenvoudig te zijn als u het nodig heeft. Als u een Mac gebruikt, kunt u Goldenseal Software proberen. Er is ook Peachtree; het is echter beter geschikt voor middelgrote tot grote bedrijven. U kunt ook geld besparen door programma’s zoals Quicken te downloaden.
  • Er zijn goede online beoordelingen van Intuit’s Quicken 2007 Deluxe en Quicken 2207 Premier. Als u van Twinfield houdt, kunt u Microsoft Small Business Accounting 2007 proberen. Voor Windows besturingssystemen is er Money 2007 Deluxe, dat net iets minder is dan Quicken. Dit is een goede keuze als uw bank alleen downloads in QFX-formaat ondersteunt. Het blijkt dat Quicken de leider is in kleinschalige boekhoudsoftware. Als u een ouder softwareprogramma gebruikt, wilt u misschien zien wat er de laatste tijd is en een upgrade proberen, vooral als uw programma 3 jaar of ouder is. Ontwikkelaars stoppen na 3 jaar met het ondersteunen van software en u wilt niet met een relikwie blijven zitten.